szépkártya

kártyaelfogadó

Valid XHTML 1.0 Transitional Érvényes CSS!

 Elfogadóhely neve  

Régió

Kategória

Megye

Árkategória

Település

Jellemzők
 
szépkártya

szépkártya

Cafeteria 2013 az új összeghatárok és szabályok

A cafeteria 2013-ban is lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkavállalóik keresetét kiegészítsék, de ahhoz, hogy ez mindenkinek kifizetődő lehessen, alaposan körül kell járni a törvényt és a lehetőségeket.

A béren kívüli juttatásként adható juttatások körét változtatja az újonnan elfogadott SZJA törvény módosítás.

A Cafeteriára vonatkozó SZJA törvényi részt ITT TALÁLJA.

A kedvezményes adózással adható cafetéria lehetőségeket ITT TALÁLJA.

Az elfogadott törvény szerint továbbra is béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a Széchenyi Pihenő Kártya számlára utalt támogatás, és a törvény szövegének megfelelően azonban ez három egymástól elkülönített, különböző célt szolgáló kártya alszámlájára utalható a következők szerint:


  • szálláshely alszámlájára utalható, külön jogszabályban meghatározott szálláshely szolgáltatásra felhasználható - több juttatótól származóan együttvéve - legfeljebb 225 ezer forint támogatás;

  • vendéglátás alszámlájára utalható, melegkonyhás vendéglátó-helyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) külön jogszabályban meghatározott étkezési szolgáltatásra felhasználható - több juttatótól származóan együttvéve - legfeljebb 150 ezer forint támogatás;

  • szabadidő alszámlájára utalható, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, külön jogszabályban meghatározott szolgáltatásra felhasználható - több juttatótól származóan együttvéve - legfeljebb 75 ezer forint támogatás.

  • Hogy az egyes alszámlákon lévő összegeket milyen szolgáltatásokra lehet elkölteni, arról részletesebben itt tájékozódhat!


    A cafeteria 2013-as adója majdnem 5 százalékkal magasabb, de még így is kifizetődőbb ennek juttatása, mint a bér emelésnek, mivel ebben az esetben ugyan olyan összegű bruttó juttatásból több marad zsebben. A cafeteria után 2013-ban évben 14 százalék EHO-t és 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni, méghozzá a juttatás értékének 1,19-szeresére vetítve. Ez annyit jelent, hogy száz forintnyi béren kívüli juttatás után a jelenlegi 131 forint helyett 2013-ban 136 forintot kell majd megfizetnie a munkaadónak.

    Ha 500 ezer forint felett (a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló a jogviszonyban töltött napokkal – arányosan) juttatnak cafetériát, akkor az Eho 27 százalékra változik.