szépkártya

kártyaelfogadó

Valid XHTML 1.0 Transitional Érvényes CSS!

Jégverem Fogadó
 
Régió: Nyugat-Dunántúl Elfogadóhely
Hely: Sopron
Elfogadóhely: Panzió és Étterem
Telefon: 06/99/510-113
Weboldal: http://www.jegverem.hu
E-mail: jegverem@jegverem.hu

Bemutatkozás Szolgáltatások Szobák Árak Képek

Pontos cím
9400 Sopron, Jégverem u. 1.

Környezet leírása
Sopron gondosan helyreállított, jórészt középkori eredetű műemlékei, palotái, templomai, környezetének változatos természeti szépségei, hangulatos, pezsgő élete, polgárainak régóta ismert vendégszeretete Magyarország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi központjává avatják az osztrák határ közvetlen közelében lévő várost.

Megközelíthetőség

Részletes leírás
A hajdani városi jégverem létezéséről sokáig csak a szájhagyomány tudósított.
A városi számadáskönyvek szerint 1749-óta adott el a város jeget. Az egykori városi jégverem fölé később mészárszéket és tűzoltószertárt építettek. Az egyszerű ház 1837-ben porrá égett. Az épületet még ugyanabban az évben Hasenauer Márton tervei alapján újjáépítették. Magát a vermet a Szent Mihály domb oldalába vágták. Körte formájú belsejét szabályos kövekkel borították. Apró bejárata észak felé nézett. Belsejét náddal, szalmával bélelték és az év leghidegebb napjain töltötték fel a Fertő megtört jegével. Tetejét előbb fagerendákból ácsolt mennyezettel, később téglaboltozattal fedték.

A műjéggyártás megindulása után jelentőségét vesztette, ajtaját befalazták.
A becses építészeti emléket az Országos Műemléki Felügyelőség védelem alá helyezte és a felette álló házzal egy időben a Győr-Sopron megyei Tanácsi Tervező Vállalat tervei alapján, a Győr megyei Állami Építőipari Vállalat munkájával, a Győr-Sopron megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat állíttatta helyre 1987-ben.

1999-óta Jégverem Fogadó - a haspártiak vendéglője® néven működik az üzlet, ahonnan Ön garantáltan teli hassal távozik.