szépkártya

kártyaelfogadó

Valid XHTML 1.0 Transitional Érvényes CSS!

Közlekedési Múzeum
 
Régió: Budapest Elfogadóhely
Hely: Budapest
Elfogadóhely: Múzeum
Telefon: +361-273-38-40
Weboldal: http://www.mmkm.hu
E-mail: info@mmkm.hu

Bemutatkozás Szolgáltatások Képek

Pontos cím
1146 Budapest, Városligeti krt. 11.

Környezet leírása
A Városligetben található Közlekedési Múzeumot már messziről felismerhetővé teszi az épületéből „kitörő” NOHAB mozdony és a tetején levő AN 2-es repülőgép. A múzeumban a hazai közlekedés történetét bemutató állandó és időszaki kiállítások mellett rendszeresen helyet kapnak érdekes, műszaki témájú időszaki kiállítások is.

Megközelíthetőség
Megközelíthető az 1-es villamos Ajtósi Dürer sori megállójától;
a 70-es trolibusz Hermina úti megállójától;
a 72, 74-es trolibusz Ajtósi Dürer sor – Hermina úti megállójától;
a 7-es, 173-as autóbusz Hungária krt.-i megállójától.
Parkolási lehetőség van.
Mozgáskorlátozottak és rászorulók közlekedését a főbejárati lépcsősor bal oldalában található rámpa segíti.

Részletes leírás
1897-ben a magyar államiság ezer éves évfordulójára rendezett nagyszabású kiállítás Közlekedési Csarnokában összegyűlt, a kor csúcstechnikáját képviselő anyag lett az 1899-ben megnyitott múzeum alapja. A kezdetben elsősorban a vasútra koncentráló gyűjtemény lassan bővült, helyet kaptak benne a városi közlekedés és a repülés legfontosabb képviselői is. A II. világháborúban két bombatalálat érte, ami jelentős károkat okozott az épületben és a gyűjteményben egyaránt. A helyreállított, később új épületszárnnyal is kibővített múzeumban ma eredeti tárgyak és számtalan modell mellett három működő terepasztal mutatja be élményszerűen a vasút színes világát.
A múzeum gyűjteményeiben több mint 20.000 műtárgy van jelenleg, melyek közül kiemelkedik a Közép-Európában egyedül álló 5-szörös kicsinyítésű mozdony- és vasúti kocsi modellsorozat. Látható a Tin Lizzie-nek becézett Ford-T modell, és az elsőként motorizált Magyar Királyi Posta Peugeot gyártmányú kis zöld postaautója 1899-ből. A Budapest utcáin csilingelő sárga villamosok és a díszes országgyűlési hintó jól megférnek az első magyar űrhajóst az űrből visszahozó kapszulával. A csodálatos tengeri vitorlások modelljei mellett látható a földet 1985-ben két magyar hajóssal körbehajózó kis vitorlás, a Szent Jupát.
A repüléstörténet kiállítás a helyhiány miatt külön épületben kapott helyet, de könnyen elérhető, csak néhány perces kellemes séta a ligetben.Ösztől tavaszig zárva tart.