szépkártya

kártyaelfogadó

Valid XHTML 1.0 Transitional Érvényes CSS!

 Elfogadóhely neve  

Régió

Kategória

Megye

Árkategória

Település

Jellemzők
 
szépkártya

szépkártya

Ezen az oldalon az újonnan bevezetendő cafetéria elemről, a Széchenyi Pihenő Kártyáról olvashat hasznos tudnivalókat, valamint megkeresheti az Önhöz legközelebbi beváltóhelyet.

Ha Széchenyi Pihenő Kártya felhasználóként keresi fel honlapunkat, akkor, a Széchenyi Pihenő Kártya igénylésének folyamatáról is találhat hasznos információkat.

Új: Indul a Széchenyi Pihenő Kártyarendszer! A kormány március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról

Széchenyi-cafeteria: sokat várunk, keveset tudunk

A kedvezményes adózás biztos, minden más még bizonytalan a pihenőkártyával kapcsolatban.

A kormányrendelet jó ideje késik, az utazási szakma ugyanakkor nagyon várná a konstrukció elindítását. Csak remélni lehet, hogy már nem lesz késő Az üdülési csekk és a Széchenyi Pihenő Kártya akár egyszerre is adható kedvezményes javadalmazási formák, ugyanis jogszabály a párhuzamosan történő juttatásukat nem zárja ki - mondta a Privátbankár.hu kérdésére Szolnoki Béla, a BDO Magyarország adótanácsadó partnere.

Mindkettő béren kívüli juttatásnak minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott összeghatárig - tette hozzá a szakember.

A Széchenyi Pihenő Kártya összesen évi 300 ezer forintig adható a munkavállalóknak, az üdülési csekket pedig a munkáltató a munkavállalónak személyenként legfeljebb a minimálbér összegéig (jelenleg 78.000 Ft) adhatja egy évben.

Utóbbi ugyanakkor a munkavállaló közeli hozzátartozói személyére való tekintettel is nyújtható, tehát egy négytagú család esetében máris a Széchenyi Pihenő Kártyával adható összegnél járunk.

Fontos tudni, hogy mindkét javadalmazási forma 16 százalékos adókulcs alá esik. Ezekre is vonatkozik ugyanakkor az 1,27-es bruttósítási szorzó, vagyis tulajdonképpen 19,04 százalékos közteherről beszélhetünk - teszi hozzá Szolnoki Béla.

Amennyiben a tényleges összeg a fenti korlátokat meghaladja, az szja mellett eho is fizetendő a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyéb formákhoz hasonlóan - valószínű tehát hogy a juttatók vagy alatta maradnak a meghatározott kereteknek, vagy pont kihasználják majd azokat.

Fontos tudni még, hogy a kedvezményes összeghatár több juttatótól származóan is együttvéve értendő, vagyis egy olyan alkalmazott, aki két helyen is dolgozik, nem kaphat mindkét állása után egyszerre 300 ezer forintnyi pihenőkártyára utalt juttatást. Korábbi tájékoztatás szerint a kártya az üdülési szezonban, 2011. nyarától lesz használható szálláshely és egészségmegőrző szolgáltatások, valamint vendéglátó ipari fogyasztás igénybevételére.

A kártyát elfogadó helyeket 1,5 százalékkal terhelik majd, amelyből a rendszer üzemeltetését fedezik. A rendszer működéséről és a kártyáról mást ugyanakkor továbbra sem lehet tudni, így például azt sem, hogy lesz -e bármi megkötés a pihenőkártyán lévő összeg felhasználhatósági idejével kapcsolatban.

Összehasonlításképp: az üdülési csekknél a kiállított csekk a gyártástól számított egy évig használható fel. Igaz, ezt kompenzálja, hogy felhasználhatósági köre jóval bővebb annál, ami a pihenőkártyával kapcsolatban jelenleg tudható (szállás, egészségmegőrzés és vendéglátás mellett a csekk többek közt utazásra, fürdőre/uszodára, mozira, állatkertre, utasbiztosításra is fordítható).

November végén még arról szóltak a hírek, hogy a rendszer kiépítése, a kártyakibocsátó kiválasztása és az elfogadó helyek meghatározása 3-4 hónapot vehet igénybe és hamarosan megjelenik a részleteket tisztázó kormányrendelet is.

A megjelölt intervallum ugyanakkor lassan lejár és a vonatkozó kormányrendelet sem született meg azóta sem.

A Privátbankár.hu megkereste a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályát, hogy megtudjuk, milyen munkafázisban van jelenleg a kormányrendelet, illetve a pihenőkártya elindulását követően várható-e bármi változás az üdülési csekk rendszerében, a szaktárca azonban csak későbbre ígért tájékoztatást.

Egyelőre nem tudható tehát, hogy csak ideiglenesen fut-e együtt az üdülési csekk és a Széchenyi Pihenő Kártya, vagy a két rendszer a jövőben is egymás mellett fog-e működni, ha igen, akkor milyen "munkamegosztásban". A várakozások ugyanakkor meglehetősen nagyok, hogy a tízéves turisztikai terv céljait figyelembe véve dolgozzák ki a nyáron élesedő Széchenyi Pihenő Kártya-projekt részleteit. Horváth Endre ekkor úgy vélte: a kártya 30-34%-os keresletnövekedést ígér a piacon, hogy a jövő szezonra tervezett, új cafeteria-elemként bevezetendő Széchenyi Pihenő Kártya mindenképpen pozitívan befolyásolja majd a belföldi utazási forgalmat.

A kártya mielőbbi indítása azért is lenne - szó szerint - létfontosságú, mert szakmai vélemények szerint az alapanyagárak további emelkedése, a fizetőképes kereslet csökkenése és az erősödő forint maga alá temetheti a hazai vendéglátóipart. Sternócky Balázs, a siófoki Hotel Azúr értékesítési és marketingigazgatója a Napi Gazdaságnak nemrég nyilatkozva elmondta: különösen ebben a helyzetben nagyon sokat várnak a Széchenyi pihenőkártyától, ám egyelőre nem tudni, mit hoz majd a konstrukció a konyhára. A késlekedés pedig kihathat akár a kártya idei sikerére is, hiszen - nyilván az információhiány miatt - a Széchenyi Pihenő Kártya egyelőre nem váltott ki túl nagy reakciót a kkv-k körében, hiszen csupán 1 százalékuk jelölte meg választott juttatási formaként.

Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy ott, ahol már az év elején dönteni kell(ett) a cafeteria összetételéről, az üdülési csekket választották helyette, vagy - és az ágazat számára ez lenne a rosszabb hír - teljesen más juttatást jelöltek meg.

Privátbankár - Korcsog Miklós

Megjelenés: 2011. 02. 17.

Forrás: www.privatbankar.hu

Információk:

Mi is az a Széchenyi Pihenő Kártya?

Még mindig nem szűnik a bizonytalanság a Széchenyi Pihenőkártya körül.